Organizator: Bemiqu
Weekend w atmosferze Slow Food-Slow Life
Tematyka tym razem to WINO i .....NALEWKI ZIOŁOWE
co mają ze sobą wspólnego..??? Niech pomyślę...procenty ???
Nasz weekend spędzimy w Agroturystyce "Winnica Bracia Petrasz" , blisko Skierniewic, zaledwie 80 km od Warszawy.
Adres to Lisna 9b, Kowiesy.
Mamy do dyspozycji 14 miejsc noclegowych w pokojach 2-3 osobowych z łazienką. Pokoje są czyste, schludne, a agroturystyka niedawno uruchomiona. Na miejscu mamy dostęp do kuchni, posiłki przygotowujemy we własnym zakresie. Jest też spora sala do prezentacji na temat wina oraz miejsce do warsztatów z robienia nalewek ziołowych.
Program naszego weekendu :
Sobota : przyjazd na godz. 10.00, rozlokowanie w pokojach, powitalna lampka lokalnego wina i zapoznanie się z panią Ewą...naszą "zielarką".
Pani Ewa prowadzi własne warsztaty zielarskie w "Zagrodzie ziołowej Ewy i Jurka".
Nasze nalewki robimy na spirytusie ( rozcieńczonym oczywiście) oraz wódce.
Zrobimy nie tylko nalewki do picia , ale też lecznicze, do użytku zewnętrznego i wewnętrznego. Każdy uczestnik może przywieźć ze sobą 1 litr spirytusu i 2 litry wódki, kilka słoiczków 100-150 ml na nalewki do zewnętrznego użytku, kilka większych słoików 1 litrowych na nalewki konsumpcyjne, ale jeśli takich słoików nie macie, to zrobimy nalewki...w butelkach od wina ! ( te wąskie szyjki do których cierpliwie będziemy wrzucać zioła będą się Wam potem śniły po nocach...).
Nasze warsztaty potrwają przynajmniej do 14.00 jeśli nie dłużej. Posłuchamy opowieści o ziołach, posłuchamy dobrej relaksującej muzyki ...popróbujemy dobrych, ziołowych herbat
lunch- pierogi plus surówki (kupione w dobrej garmażerce)
po lunchu – krótki odpoczynek i spacer NOCĄ PO LESIE. Weźcie dobre latarki, ale ja planuje posłuchać lasu i przyrody w całkowitej ciemności. Tylko my i ciemny las. A jak nam się to znudzi to pobawimy się w..podchody nocą.
O godz. 18.00 zacznie się kolejna nasza impreza...degustacja wina z lokalnej winiarni oraz opowieści o winie. Będzie kilka gatunków lokalnego wina i deska serów idealnie do nich pasująca. Te opowieści zajmują około 1.5 godz. A potem mamy w planach ognisko z kiełbaską lub jeśli pogoda nie dopisze, to kolacja w budynku i śpiewy (gitara będzie) i tance choćby do rana.
Niedziela: śniadanie koło 9.30 rano, zagniatamy ciasto na pizzę, kroimy produkty...i gdy ciasto nam rośnie wybieramy się na spacer po okolicy tym razem za dnia. Może uda nam się zajrzeć do lokalnej rzeźbiarki ??? I popatrzeć na jej piękne prace ? Następnie koło 13.00 zaczynamy piec pizzę w piecu opalanym drewnem.
Smakuje niesamowicie, jadłam...wiem co mówię.
Po lunchu w zależności od pogody wypad na Termy do Mszczonowa albo do Żyrardowa na kręgle( dni są krótkie, po 16.00 będzie juz ciemno).
Koszt imprezy to 255 zł
Cena zawiera :
- nocleg w pokojach 2-3 osobowych z łazienkami, lunch w sobotę, kolacja przy ognisku w sobotę, śniadanie w niedzielę, pizza z pieca w niedzielę. Jest to pełne wyżywienie przez 2 dni od lunchu w sobotę do lunchu w niedzielę włącznie,
- degustacja wina plus opowieści o nim
- warsztaty zielarskie, na które bierzemy własny spirytus i wódkę, natomiast zioła i dodatki zapewnia nasza zielarka, pani Ewa.
Cena nie zawiera : spirytusu i wódki na nalewki
Zaliczka w wysokości 100 zł płatna jest na moje konto, które podaję na priv.


Komentarze